Introductie

Doe- en Kijk- centrum Nooitgedagt bevindt zich in het pittoreske elfstedenstadje IJlst, in het eerste fabrieksgebouw van Jan Jarigs Nooitgedagt. In de Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt & Zn begint Jan Jarigs Nooitgedagt in 1865 met de productie van schaven en schaatshouten. In de loop der jaren werd er steeds meer toegevoegd aan het assortiment en vandaag de dag kunnen bezoekers in Doe- en Kijk-centrum Nooitgedagt een schitterende collectie oude gereedschappen, houten speelgoed en schaatsen bewonderen.

Ga naar de website van Doe- en Kijk-centrum Nooitgedagt

Historie en populariteit

In 1865 is Jan Jarigs Nooitgedagt gestart met het produceren van schaven en schaatsen. In eerste instantie vanuit zijn eigen zolderkamertje. Dit was de start van een zeer succesvol familiebedrijf. Al snel kwam er personeel in dienst, de zogeheten Zolderjongens, en was men genoodzaakt, vanwege de slechte winters, het assortiment uit te gaan breiden. Hij kocht het naastgelegen pand, iets wat zich nog enkele keren zou gaan herhalen en al snel waren daar de Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt en Zonen IJlst.

Locatie

Er is door de jaren heen veel geld en tijd gestoken in vernieuwing. De afdeling speelgoed werd toegevoegd, maar moest in 1975 sluiten, vanwege de concurrentie uit Japan en de Oostbloklanden. De afdeling gereedschappen werd opgericht. Eind jaren negentig was er helaas binnen de familie geen opvolging meer en het bedrijf werd verkocht, en uiteindelijk gesloten. In 2005 werd de Stichting Nooitgedagt IJlst opgericht en hieruit is het Doe- en Kijk- centrum Nooitgedagt ontstaan. Een centrum dat jaarlijks bezoekers van alle leeftijden welkom mag heten.

Programma / activiteiten

Het Doe- en Kijk- centrum Nooitgedagt is gelegen in het schilderachtige elfstedenstadje IJlst in de provincie Friesland. Prima bereikbaar vanuit alle delen van het land.

Bezoekers aan het Doe- en Kijk- centrum Nooitgedagt kunnen een aantal boeiende, historische collecties bewonderen. Zo is er een collectie houten speelgoed te zien en het ontstaan van de schaats. Van de metalen schaatsen tot aan de Noren. Daarnaast is er nog een aparte collectie met gereedschappen, waaronder de beroemde beitels tentoongesteld.

Regelmatig worden er deelexposities georganiseerd die in het teken staan van IJlst, stad van schaatsenmakers. Ook fototentoonstellingen en de Elfstedentocht behoren tot de wisselende tentoonstellingen, te zien in het Doe- en Kijk- centrum Nooitgedagt.

Stats & tags


IJlst, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling