Introductie

Deventer behoort tot de oudste steden van Nederland. En dankzij een prachtig geconserveerd centrum, met statige huizen aan nauwe straatjes, is dit goed te zien. Deventer is een waar openluchtmuseum en daarom een prima bestemming voor een lekker dagje uit.

Ga naar de website van Deventer

Historie en populariteit

Een oorkonde uit 877 rept al over de plaats Deventer. Driekwart eeuw later wordt Deventer voor het eerst als stad genoemd. Officieel krijgt de stad echter pas stadsrechten in 1123, als keizer Hendrik V Deventer de beschikking geeft over de gemeentelijke gronden. Daarmee is Deventer na Stavoren en Utrecht de oudste stad van ons land. De oudste wetenschappelijke bibliotheek, het oudste stenen huis en het oudste wandelpark van Nederland geven hier nog blijk van. Handel was een belangrijke bron van inkomsten voor Deventer. De stad maakte deel uit van het Hanzeverbond. Deventer werd binnen de Hanze onder andere bekend vanwege koek en stokvis. Nog steeds wordt Deventer aangeduid als Koekstad en gedurende de carnavalsperiode krijgt de stad de naam Stokvissengat mee. Daarnaast heeft de stad een belangrijke rol gespeeld bij de religieuze hervorming. Geert Grote, grondlegger van de Moderne Devotie, is geboren in de stad.

Bezienswaardigheden

Voor een stad met zo’n enorme historie heeft Deventer slechts weinig musea. De collectie van het Speelgoedmuseum bestaat uit een grote hoeveelheid historisch speelgoed. Het aangrenzende Historisch Museum herbergt archeologische vondsten uit de omgeving, alsmede een aantal schilderijen en zilverwerk. Het Etty Hillesum Centrum is naast een herinneringsplek voor de Tweede Wereldoorlog, en dan met name over de Joodse gemeenschap in de stad, een plek waar vrijheid en verdraagzaamheid worden gepredikt. Het Kunstenlab tenslotte biedt even buiten de historische binnenstad onderdak aan tijdelijke exposities van hedendaagse kunst. Deventer telt 543 rijksmonumenten. Het oudste stenen huis van ons land is een bijzondere, maar ook de Waag op het centrale plein De Brink, de Lebuïneskerk, de Bergkerk en het stadhuis zijn prachtige bouwwerken die het aanzien meer dan waard zijn. Zeker in de avonduren, als een groot aantal gebouwen prominent uitgelicht worden.

Evenementen

Deventer is het podium van een aantal grote jaarlijks terugkerende evenementen. Iedere eerste zondag van augustus wordt de Boekenmarkt georganiseerd. Ruim zes kilometer markt met bijna 900 kramen, honderdduizenden boeken en ruim honderdduizend bezoekers maken deze boekenmarkt tot de grootste van Europa. De avond voor de Boekenmarkt wordt het Tuinfeest georganiseerd, waarbij de crème de la crème van dichtend Nederland zijn opwachting maakt. Het weekend voor kerstmis is het Middeleeuwse Bergkwartier toneel voor het Dickens Festival. Honderden figuranten spelen in dit oude deel van Deventer de personages uit de boeken van Charles Dickens na. Waarbij ze allemaal huiverig aan de kant gaan voor de norse Scrooge. Het festival Deventer op Stelten tenslotte biedt straattheater op hoog niveau. Zowel Dickens als Deventer op Stelten kunnen jaarlijks rekenen op rond de honderdvijftigduizend bezoekers.

Stats & tags


Deventer, Overijssel, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling