Introductie

Iedereen herinnert zich nog wel de tranen van prinses Maxima tijdens de emotionele vertolking van Astor Piazzolla’s Adios Nonino door de Nederlandse bandoneonist Carel Kraayenhof. Tranen die vielen tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen haar en haar man prins Willem-Alexander in de prachtige Nieuwe Kerk in Amsterdam. De traan van Maxima zal voor altijd verbonden blijven aan de Nieuwe Kerk. Maar ’s lands bekendste kerk is niet alleen bekend geworden van de kerkelijke inzegening van het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima. Al sinds de Middeleeuwen is de kerk in gebruik als godshuis en begraafplaats, maar ook als beurs, stadsmuziekzaal of als aula voor uitreikingen van diverse aard. En is het religieuze karakter in de loop der eeuwen misschien wat minder geworden, nog steeds is de Nieuwe Kerk een plek waar Amsterdammers, maar ook mensen elders uit het land, elkaar ontmoeten.

Ga naar de website van De Nieuwe Kerk Amsterdam

Historie en populariteit

De Nieuwe Kerk is natuurlijk niet nieuw. De Nieuwe Kerk is alleen minder oud dan de hoofdstedelijke Oude Kerk. In 1408 gaf de Bisschop goedkeuring van de kerk. De Amsterdammers hadden daar overigens niet op die toestemming gewacht. De bouw van de kerk was in 1408 al ver gevorderd. Sinds die tijd is er veel aan de kerk verspijkerd. De noordelijke dwarsarm uit de periode 1530-1540 is de laatste uitbreiding en is gebouwd in Renaissancestijl. Sinds Koning Willem I er de eed aflegde in 1814 wordt de kerk ook gebruikt voor ‘oranje’ gelegenheden, waaronder dus de kerkelijke inzegening van het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Maxima.

Locatie

De Nieuwe Kerk ligt aan de Dam in Amsterdam. Andere beroemde bouwwerken en monumenten op de Dam zijn het Koninklijk Paleis en het Nationaal Monument. Daarnaast is heel Amsterdam natuurlijk een openluchtmuseum waar je prima een of meerdere dagen van kunt genieten.

Programma / activiteiten

Koninklijke huwelijken zijn er natuurlijk niet iedere dag, maar gelukkig is er ook daarnaast nog voldoende te beleven in de Nieuwe Kerk. Wekelijks zijn er orgelconcerten en regelmatig vinden er wisselende exposities plaats.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling