Introductie

Beeldbepalend zijn de twee ranke, vijftig meter hoge traptorens van de Krijtberg voor het toch al prachtige Amsterdamse Singel. De torens van de Krijtberg, ook wel de Sint-Franciscus Xaveriuskerk genoemd, torenen hoog boven de stad uit en ingeklemd tussen de koopmanshuizen langs het Singel geven ze dit deel van de hoofdstad een bijzondere uitstraling.

Ga naar de website van De Krijtberg

Historie en populariteit

De kerk dateert uit 1883 en is gebouwd op de plek waar Amsterdamse katholieken ruim twee eeuwen lang hun geloof stiekem beleden. In de zeventiende en achttiende eeuw werd het katholieke geloof immers slechts oogluikend toegestaan. Maar nadat halverwege de negentiende eeuw de bisschoppelijke hiërarchie weer werd hersteld schoten de katholieke kerken als paddenstoelen uit de grond. En de Krijtberg is daar slechts een voorbeeld van. Alfred Tepe, bekend van zijn betrokkenheid bij de restauratie en voltooiing van de Keulse Dom, tekende voor het ontwerp van de kerk.

Locatie

Liefhebbers van kerken kunnen hun hart ophalen in onze hoofdstad. Alleen aan het Singel zijn naast de Krijtberg nog twee prachtige kerken te bezichtigen, waarvan de Ronde Lutherse Kerk uit 1671 het meest tot de verbeelding spreekt. De Oude Lutherse Kerk dateert uit 1633. Andere bekende kerken in Amsterdam zijn de Oude Kerk, dat tevens het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam is. De Westerkerk in het Amsterdamse stadsdeel de Jordaan spreekt echter het meest tot de verbeelding. En niet in de laatste plaats vanwege het bezingen van de Westertoren door Willeke Alberti en Johnny Jordaan. De toren van de Westerkerk is met 87 meter de hoogste kerktoren van Amsterdam. De Nieuwe Kerk tenslotte kent vrijwel iedereen van de traan van Maxima. De Nieuwe Kerk wordt sinds 1814 door de Oranjes gebruikt voor huwelijkse inzegeningen en inhuldigingen. Daarnaast ligt een groot aantal notabelen uit de Gouden Eeuw in de Nieuwe Kerk begraven, waaronder Michiel de Ruyter, Joost van den Vondel en Pieter Corneliszoon Hooft.

Programma / activiteiten

De kerk is van binnen slechts beperkt te bezichtigen. Op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag is de kerk geopend van 13.30 tot 17.00 uur.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling