carbidschietfestival

CARBIDSCHIETFESTIVAL

KNALLEND HET JAAR UIT BIJ WIELERSPORTVERENIGING ETP ZUTPHEN

In 2014 als 50e geplaatst op Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed . 

Carbid schieten is in de buitengebieden van Zutphen één van de vele tradities op oudejaarsdag.

Om dit spektakel toegankelijker te maken, wordt  op het veldcrossterrein van de   Wielersportvereniging ETP  Zutphen in Zutphen  dit jaar weer carbid ontstoken. Een heerlijk festijn voor jong en oud. Vonden wij dat de kinderen teveel moeite hadden met het bedienen van het mechanisme om de ontsteker te laten afgaan,  dit jaar zorgen wij voor een elektronische ontsteking van het carbid zodat zij met nog meer plezier van het afsteken kunnen  genieten. Kinderen kunnen onder toezicht  en met behulp van vrijwilligers  carbid schieten en van dichtbij aanschouwen ….

Kom op maandag 31 december van 13.00 uur tot 17.00 uur  met het hele gezin naar het terrein van de ETP en ga knallend het jaar uit!

Doffe knallen

Doffe knallen, leuke muziek en heerlijke drankjes. Dat is het carbid schieten in Zutphen.  “Dit jaar de 6e  editie . Wij hebben goede contacten met de Gemeente Zutphen, zorgen voor de nodige veiligheidsmaatregelen en hebben wederom dit jaar  de evenementenvergunning ontvangen. Vuurwerk mag je pas  vanaf 18.00 uur vuurwerk afsteken op Oudejaarsdag.

Carbidschieten kan op oudejaarsdag op ons terrein vanaf 13.00 uur! Wij hopen dat het die dag geweldig weer is”, zegt Stan Hompe namens de organisatie van Wielersportvereniging ETP Zutphen.

Vuurwerk afsteken

“Dit jaar wordt dus de 6e keer  dat wij het carbid schieten organiseren in Zutphen. De algehele tendens in Nederland is dat het vuurwerk voor kinderen aan banden wordt gelegd. Wij kunnen kinderen onder begeleiding  carbid laten afsteken  op het  veldcrossterrein van de Wielersportvereniging  ETP Zutphen.” Het is één van de redenen waarom vorig jaar al enkele honderden bezoekers naar het terrein togen.

 

 

Carbid schieten

“Het veilig afsteken van vuurwerk voor kinderen was eigenlijk onze eerste insteek. Daarnaast leek het ons erg leuk om gezamenlijk carbid te schieten. Dat kennen wij natuurlijk wel, dat gebeurt al veel in het buitengebied en dat wilden wij graag met z’n allen doen.” Daarbij stuitte de organisatie op een klein probleem. “Het terrein ligt op de grens van de stad. Wettelijk is het alleen toegestaan om carbid te schieten in het buitengebied. Maar gelukkig hebben wij toestemming gekregen om carbid te schieten.”

Gezellige happening

Het resulteerde in voorgaande jaren  al in een gezellig samenzijn, onder het genot van leuke muziek en diverse hapjes en drankjes, die worden aangeboden rondom het feestterrein. Op het terrein staan kramen en tenten waar glühwein en andere lekkere drankjes  verkrijgbaar zijn. “ Wij hebben ongeveer 200  personen van jong tot oud mogen verwelkomen, maar daarvoor hebben wij dan ook veel reclame gemaakt”, vervolgt Hompe zijn verhaal. “Wegens het succes van de afgelopen jaren , is in 2018 opnieuw een spektakel te verwachten aan de Laan naar Eme in Zutphen , die niet gaat zonder een groot aantal vrijwilligers die alles in goede veilige banen zullen leiden.”

Gehoor bescherming.

Om  oren tegen het teveel lawaai te beschermen stelt de organisatie via Jansen Horen en Zien gehoorbeschermers gratis ter beschikking.

Zelf carbid schieten!

Dat het een spektakel gaat worden, staat bijna wel vast. De organisatie heeft weer van alles geregeld. Naast een stellage met de ‘normale’ melkbussen is er voor jeugd van 8 tot 12 jaar veel vertier. “Voor hen hebben wij eigen melkbussen. De kinderen kunnen voor € 2,00 een bal kopen, die zij vervolgens zelf mogen afschieten dit jaar via de elektronische ontsteking . Zo is het ook veilig voor de kinderen. Zodra kinderen een bal kopen, zetten wij een nummer en de naam van de nieuwe eigenaar op de bal. Want na het afschieten mogen de kinderen hun bal ophalen en houden. In totaal zijn er ongeveer 300 ballen beschikbaar!”

Ook de ouderen kunnen doelgericht schieten. Voor € 2,- een bal kopen en bij doel in de grote of kleine ring de gewonnen prijs uit te betalen in consumptiemunten.

 

Graag tot 31 december !

Wielersportvereniging ETP Zutphen

 

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling